مالیات بر عایدی سرمایه

مالیات بر عایدی سرمایه چیست و کدام اموال شما را شامل می شود؟

مدتی است که در ایران مالیات جدیدی تحت عنوان مالیات بر عایدی سرمایه در حال بررسی در مراجع قانونی و طی کردن مسیر تصویب است. این مالیات که در جهان پیشینه‌ای بسیار قدیمی دارد و با نام CGT نیز شناخته می‌شود بر سود سرمایه افراد، ازجمله سرمایه‌هایی مانند مسکن، زمین و … اعمال می‌شود. در این یادداشت به‌طور کامل به شما از مالیات بر عایدی سرمایه خواهیم گفت به‌طوری‌که در پایان به پاسخ سؤال مالیات بر عایدی سرمایه چیست برسید.


مالیات بر عایدی سرمایه چیست

مالیات بر عایدی سرمایه که به مالیات ثروتمندان نیز شناخته می‌شود، نوعی از مالیات محسوب می‌شود که بر سود ناشی از انتقال اموال غیر مولد اعمال می‌شود. درواقع در این نوع مالیات، افراد از سود ناشی از فروش سرمایه و مایملک خود مالیات پرداخت می‌کنند. برای درک بهتر این موضوع بهتر است مفهوم «عایدی سرمایه» را شرح دهیم.

عایدی سرمایه

تصور کنید که مسکنی را سال گذشته به قیمت 100 میلیون تومان خریداری کرده‌اید و حال قصد فروش آن را دارید. مشتری مسکن شما را به قیمت 120 میلیون تومان خریداری می‌کند. در این میان شما 20 میلیون تومان از فروش مسکن خود سود کرده‌اید. حالا باید برای این 20 میلیون تومان که عایدی مسکن است، مالیات پرداخت کنید.

مثال دوم ما برای سهام و اوراق بهادار است. تصور کنید که پنج سال قبل تعداد صدهزار سهم از یک شرکت را به قیمت 500 میلیون تومان خریداری کرده‌اید. این تعداد سهم در این پنج سال پس از افت‌وخیزهای فراوان حالا یک میلیارد و دویست میلیون تومان ارزش دارد، و شما پس از فروش این سهام 700 میلیون تومان سود کرده‌اید که این عایدی سرمایه سهام شما است. حالا باید برای این 700 میلیون تومان مالیات پرداخت کنید.

تفاوت مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر ارزش افزوده

احتمالاً بسیاری از شما حالا به این فکر می‌کنید که پس مالیات بر عایدی سرمایه همان مالیات بر ارزش افزوده است. می‌توان گفت تا حدودی این دو نوع مالیات بسیار به یکدیگر شباهت دارند، اما ماهیت آن‌ها کاملاً متفاوت است؛ مالیات بر عایدی سرمایه ازجمله مالیات‌های مستقیم است، درحالی‌که مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات غیرمستقیم است.

مالیات بر ارزش افزوده، به سودی تعلق می‌گیرد که ناشی از کار انجام‌شده بر روی یک محصول است. درواقع مالیات بر ارزش افزوده دقیقاً به کالاها و خدماتی تعلق می‌گیرد که مولد هستند و یا در چرخه تولید قرار دارند.

اما مالیات بر عایدی سرمایه، به سود ناشی از فروش چیزهایی تعلق می‌گیرد که مولد نیستند و مالکان آن چیزی به ارزش‌های آن نیفزوده‌اند. مثلاً یک زمین که فرد «الف» به فرد «ب» می‌فروشد و «ب» نیز آن را به «ج» می‌فروشد. در این مبادله هیچ‌چیزی به زمین افزوده نشده است. به‌طورکلی تمامی چیزهایی که در زنجیره تولید تا عرضه قرار نداشته و بدون تغییر توسط افراد خریدوفروش می‌شوند مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند.

تاریخچه مالیات بر عایدی سرمایه

در سال 1913 ایالات‌متحده آمریکا برای اولین بار مالیات بر عایدی سرمایه را به اجرا گذاشت و تا حدود 50 سال بعد تنها کشوری بود که قانون مجزا و کاملی برای مالیات بر عایدی سرمایه داشت. در سال 1965 در انگلستان، پس از جهش قیمتی مسکن که ناشی از شرایط پس از جنگ جهانی دوم بود، مالیات بر عایدی سرمایه به‌صورت رسمی تصویب و به اجرا گذاشته شد. پس‌ازآن کشورهای مختلف، به‌خصوص کشورهای صنعتی و ثروتمند قانون مالیات بر عایدی سرمایه را به اجرا درآوردند. از سال 2000 میلادی به این‌سو تعداد کشورهایی که قانون مالیات بر عایدی سرمایه را به اجرا گذاشتند رو به فزونی گذاشت و امروز 171 کشور چنین مالیاتی را به اجرا درآورده‌اند و یا به‌نوعی مشابه آن را در قانون مالیات‌های مستقیم خود به اجرا درمی‌آورند و تنها 33 کشور هستند که قانونی برای مالیات بر عایدی سرمایه ندارند.

در ایران در دهه 60 خورشیدی برای اولین بار قانون مالیات بر عایدی سرمایه مطرح شد و حتی تا حدودی نیز به اجرا گذاشته شد، اما به دلیل خلأهای فراوان در اطلاعات اقتصادی مؤدیان و همچنین ایجاد فساد در دستگاه مالیاتی و دیگر دستگاه‌های درگیر در مالیات بر عایدی سرمایه، شبهی از آن به اجرا درآمد که درنهایت منجر به توقف آن و لغو کامل این قانون شد. در حال حاضر می‌توان ادعا کرد که ایران تنها کشوری در جهان است که در آن به‌راحتی می‌توانید دلالی کرده و بابت سود ناشی از آن، یک ریال مالیات پرداخت نکنید!

مالیات بر عایدی مسکن

مالیات بر عایدی سرمایه شامل چه چیزهایی می‌شود؟

مالیات بر عایدی سرمایه شامل سود ناشی از فروش تمامی مایملک غیر تولیدی شما می‌شود. این مایملک شامل مسکن، زمین، سهام، اوراق بهادار، عتیقه‌جات، آثار هنری و سایر چیزهایی است که شما بدون انجام کار بر روی آن از آن به سود رسیده‌اید. حتی می‌توان خودرو را نیز جزو کالاهایی به‌حساب آورد که شامل مالیات بر عائدی سرمایه می‌شوند. اینکه چه چیزهایی در زمره کالاهای شامل مالیات بر عایدی سرمایه می‌شوند در کشورهای مختلف متفاوت است و این بستگی به شرایط اقتصادی و سیاسی آن‌ها دارد.

توجه داشته باشید که مالیات بر عایدی سرمایه تنها در صورتی اعمال می‌شود که مایملک خود را به فروش رسانید و از آن سود کنید. مادامی‌که مایملک خود را در اختیاردارید، مالیاتی بر آن تعلق نمی‌گیرد. به‌طور خلاصه می‌توان این‌گونه گفت تمامی چیزهایی که خریدوفروش آن‌ها به‌نوعی دلالی محسوب می‌شود، شامل مالیات بر عایدی سرمایه می‌شوند. اصلی‌ترین منابع مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات بر عایدی مسکن و مالیات بر عایدی سهام است.

مالیات بر عایدی مسکن

اولین چیزی که با آوردن نام مالیات بر عائدی سرمایه به ذهن خطور می‌کند، مالیات بر عایدی مسکن است. در حاضر مسکن، املاک و زمین اصلی‌ترین منبع دریافت مالیات بر عایدی سرمایه در سراسر جهان است و دلالان مسکن ازجمله بزرگ‌ترین پرداخت‌کننده مالیات بر عایدی مسکن هستند.

در کشورهای مختلف قانون مالیات بر عایدی مسکن به اشکال مختلف اجرا می‌شود. معمولاً هر فرد برای یک مسکن نیاز به پرداخت مالیات بر عایدی مسکن ندارد و در برخی موارد مسکنی که مؤدی در آن ساکن است از پرداخت مالیات بر عایدی مسکن معاف است. از سویی دیگر در برخی قوانین، فاصله بین خریدوفروش مسکن، و یا تعداد آن عامل تعیین‌کننده‌ای در نرخ مالیات بر عایدی آن است.

می‌توان ادعا کرد که هسته اصلی شکل‌گیری مالیات بر عایدی سرمایه، جلوگیری از سوداگری، احتکار و سودجویی در بخش مسکن و جلوگیری از ایجاد تورم در آن است؛ چیزی که در کشور ما به شکل گسترده‌ای مشاهده می‌شود.

مالیات بر عایدی سهام

دومین منبع بزرگ دریافت مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات بر عایدی سهام و اوراق بهادار است. سهامداران پس از فروش سهم خود، از میزان سود حاصل از فروش سهم خود مالیات بر عایدی سرمایه پرداخت می‌کنند. این نوع مالیات به دلیل شفافیت در خریدوفروش سهام به‌راحتی قابل‌محاسبه و دریافت است.

درباره دریافت مالیات بر عایدی سرمایه از سود سهام نظریات متفاوتی وجود دارد، ازجمله اینکه ممکن است افراد را از سرمایه‌گذاری در بورس فراری دهد. به همین دلیل نوع اخذ مالیات بر عائدی سهام در کشورهای مختلف متفاوت است.

مالیات بر عایدی سهام در ایران

چندی پیش زمزمه های فراوانی مبنی بر قرار دادن بند دریافت مالیات بر عایدی سهام در پیش نویس طرح قانون مالیات بر عایدی سرمایه شنیده می شد. در همین باره یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت و گوی تلویزیونی عنوان کرد که مالیات بر عایدی سرمایه سهام تنها بر سود عرضه شده از سوی شرکت به سهام داران تعلق می گیرد و بر سود ناشی از فروش سهام تعلق نخواهد گرفت. وی هدف از این کار را تشویق شرکت ها به «افزایش سرمایه» به جای «تقسیم سود بین سهام داران» و در نتیجه افزایش تولید عنوان کرد.

نحوه محاسبه مالیات بر عایدی سرمایه

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، مالیات بر عایدی سرمایه به سود ناشی از فروش چیزهای ارزشمند تعلق می‌گیرد. روش محاسبه آن نیز بر مبنای میزان سودی است که از معامله خود دریافت کرده‌اید. میزان مالیات پرداختی معمولاً به شکل درصد و به‌عنوان نرخ مالیات بر عایدی سرمایه محاسبه می‌شود.

کشورهای مختلف در قوانین خود به شکل‌های متفاوتی مالیات بر عائدی سرمایه را محاسبه می‌کنند. در بیشتر موارد مبلغی از سود معاف از مالیات بوده و با افزایش سود، مالیات بر عایدی نیز افزایش پیدا می‌کند. به‌عنوان‌مثال، سود حاصل از عائدی سرمایه تا 100 میلیون تومان معاف، از 100 میلیون تا 400 میلیون 10 درصد، از 400 میلیون تا 1 میلیارد 20 درصد و بیش از یک میلیارد 30 درصد محاسبه می‌شود. نرخ مالیات بر عایدی سرمایه در سراسر جهان کاملاً متفاوت بوده و به سیاست‌گذاری اقتصادی آن کشور مربوط می‌شود.

مالیات بر ضرر سرمایه؟!

سؤالی که پیش می‌آید اینجاست که اگر شخصی در معاملات خود ضرر کند، تکلیف مالیات بر عایدی سرمایه او چه می‌شود؟ آیا دولت که در سود مؤدی شریک است، در ضرر مؤدی نیز شریک است؟ پاسخ اینجاست که مالیات بر عایدی سرمایه به‌صورت کلی محاسبه می‌شود، و اگر به‌طور مثال شما از یک معامله 300 میلیون تومان سود کرده‌اید و از معامله‌ای دیگر 100 میلیون تومان ضرر کرده‌اید، باید برای مجموع سود خود که 200 میلیون تومان است مالیات پرداخت کنید.

از سویی دیگر اگر در یک دوره زمانی در تمامی معاملات خود ضرر کنید و در آن دوره زمانی به‌طورکلی ضرر کنید، میزان ضرر شما در حساب مالیاتی شما ذخیره‌شده و از سود دوره بعدی شما کم می‌شود. درواقع به میزان ضرر خود در دوره فعلی، در دوره بعدی معافیت مالیاتی خواهید داشت.

ویدئوی زیر به زبان انگلیسی کلیات مالیات بر عایدی سرمایه را بیان می‌کند.

نرخ مالیات بر عایدی سرمایه

همان‌طور که پیش‌تر عرض شد، نرخ مالیات بر عایدی سرمایه در کشورهای مختلف متفاوت بوده و این نرخ در شرایط مختلف نیز متغیر است. به‌طور مثال دانمارک بالاترین نرخ مالیات بر عایدی سرمایه در جهان را داراست. دانمارکی‌ها باید 42 درصد از عواید سرمایه‌ای خود را به دولت پرداخت کنند. این نرخ در آمریکا و انگلستان حدود 28 درصد، در آلمان و استرالیا حدود 25 درصد و در کانادا حدود 22 درصد است. البته در برخی از این کشورها این نرخ برای اشخاص خارجی متفاوت و بیشتر است. جدول نرخ مالیات بر عایدی سرمایه در برخی کشورهای جهان را در زیر می‌بینید.

جدول نرخ مالیات بر عایدی سرمایه در جهان در سال 2015

نام کشورنرخ نهایی مالیات بر عایدی سرمایه (درصد)
دانمارک42
فرانسه34.4
فنلاند33
سوئد30
آمریکا28.6
انگلیس28
ایتالیا26
آلمان25
استرالیا24.5
کانادا22.6
ژاپن20.3
یونان15
بلژیک، هلند، کره جنوبی، سوئیس، ترکیه0

نحوه پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه

نحوه پرداخت مالیات بر عائدی سرمایه در کشورهای مختلف متفاوت است. با این حال در بیشتر موارد، مودیان اطلاعات عواید سرمایه ای خود را در اظهارنامه مالیاتی خود قید کرده و همزمان با پرداخت مالیات های دیگر خود، این مالیات را نیز پرداخت می کنند.

قانون مالیات بر عایدی سرمایه در ایران

قانون مالیات بر عایدی سرمایه در ایران همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، برای اولین بار در اواسط دهه 60 مطرح شد، اما به دلیل اجرای نادرست و عواقب ناشی از آن، نه‌تنها اجرای آن منتفی، بلکه قانون آن نیز لغو شد.

در سال‌های گذشته بارها طرح این قانون در مجلس و دولت کلید خورده است، اما هربار به دلایل مختلف، ازجمله ترس از نتایج منفی آن، تصویب و اجرای آن منتفی شده است. اما اخیراً و با پیگیری نهادهای مسئول به نظر می‌آید طرح مالیات بر عایدی سرمایه در ایران به‌زودی تصویب و عملیاتی شود.

 نبود شفافیت در سیستم اقتصادی و وجود فسادهای بالقوه در سیستم‌های اداری، خطر عدم اجرای درست این نوع از مالیات را افزایش می‌دهد. بااین‌حال، به دلیل تورم شدید در حوزه مسکن و سود کلان کسب‌شده توسط دلالان و سوداگران، به نظر می‌آید طرح مالیات بر عایدی سرمایه حداقل در حوزه مسکن به‌زودی به اجرا گذاشته خواهد شد.

با تمام این‌ها، اجرای ناقص قانون مالیات بر ارزش افزوده، این نگرانی‌ها را به وجود می‌آورد که درنهایت، رانت‌خواران در حوزه مالیات بر عایدی سرمایه نیز قادر به فرار مالیاتی خواهند بود. بدون شک مالیات بر عایدی سرمایه را می‌توان یک شمشیر دو لبه در نظر گرفت که اگر درست اجرا شود، باعث عدالت مالیاتی بیشتر در جامعه شده و اگر غلط اجرا شود، باعث رکود در بازار مسکن و سرریز سرمایه‌ها به حوزه‌های دیگری همچون ارز می‌شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مالیات بر عایدی سرمایه و صحبت با یک مشاور مالیاتی می توانید با مشاوره مالیاتی پرشین تکس تماس بگیرید.

بیشتر بخوانید

68 دیدگاه. Leave new

  • بدبخت ایرانی
    11 تیر 1402 15:10

    این گزینه ها قابل برسیه
    1– مثلا خونه 5 میلیاردی رو قیمت میزاری 7 میلیارد مالیاتش هم میدی سگ خور بشه
    2– مبلغ قولنامه رو پایینتر از مبلغ خرید می نویسی مابه التفاوت هم در حضور شاهد می گیری اینجوری از اداره مالیات طلب کار هم میشی
    3– میشه معاملات را بر اساس طلا انجام داد که ارزش ثابتی داره اینجوری از شر ریال هم راحت میشیم
    4– شرط میکنی مبلغ مالیات هر چی شد به عهده خریدار
    5– توی مبلغ های درشت کامندای مالیاتی پاشون شل میشه گوشه تراولو ببینن میشن وکیل مدافع شما

    به نظر من بهترین حالت گزینه 2 هستش نظر شما چیه

    پاسخ
  • سلام من الان یه خودرو از شرکت سایپا خریداری کردم و قصد فروش اون دارم مشمول این مالیات عایدی بر سرمایه میشه. یانه؟فقط همین یه پلاک به اسم منه

    پاسخ
  • سلام برای ماشین امسال اجرا میشود الان من 3 ماه پیش ماشین نوشتم 2400 و الان بفروشم 3100 باید مالیات بدم

    پاسخ
  • علي امير
    17 خرداد 1402 11:58

    باج گيري شده وظيفه دولت به نفع فلان ارگان كه ميدونيد…

    پاسخ
  • در کشوری مثل ایران که بخش عظیمی از مردم در قبال کار( البته اگر شغلی داشته باشند) به ریال حقوق می گیرند و در مخارج روزمره زندگی به دلار خرج می کنند, وقتی بدبختی می خواد دختر شوهر بده یا عروسی بگیره اما در زیر فشار مالیه, یا دچار بیماری سخت می شه و نیاز به عمل جراحی و … داره, جهت تامین پول اول چیزی که به فکرش می رسه تا بفروشه یا خودرو است یا طلای زن و بچه اما با مالیات بر عایدی سرمایه همین پول رو هم باید بده به دولت و خودش بره یک گوشه بمیره. در مملکتی که به دلیل تورم بالا, نگه داشتن پول نقد نوعی خود زنی محسوب میشه روند تصویب مالیات بر عایدی سرمایه باید به گونه ای باشه که حتی اگر کسی یه ماشین در طول چند سال با نرخ کارخانه خرید و فقط هم به قصد فروش خرید تا کمی سود کنه, باید معاف از مالیات باشه. این بدبخت چه جرمی مرتکب شد که همیشه باید تحت فشار چند تنی مشکلات زندگی و گرانی باشه.

    پاسخ
  • واقعا چطوری حساب می کنید که مثلا در اروپا هم چنین مالیاتی می گیرند, یکی از مهم ترین وظیفه دولت در قبال گرفتن مالیات, ارائه بهترین خدمات به مالیات دهنده است که چنین اتفاقی در کشورهای غربی به بهترین نحو رخ می ده ضمن اینکه آن کشورها در بدترین شرایط تورم زیر ده درصدی دارند و حتی کشوری مثل ژاپن در آسیا تورم منفی داره, اما اینجا در ایران مردم با تورم بالای صد در صدی در سال مواجهند یعنی شما اگر صد میلیون پول نقد رو یک سال نگه داری ارزش آن پول در سال بعد به اندازه 50 میلیون تومان افت می کنه . تورم خودش بالاترین مالیاتیه که دولت از جیب مردم می گیره ضمن اینکه خدمات دولت در ایران نزدیک صفره, نمونه اش حمل و نقل شهری در کلان شهری مثل تهران چطوره؟ کار یک ساعته رو باید با دو کیلو عرق ریختن در فشار اتوبوس در شش ساعت انجام بدی و در آخر هم از فشارهای وارد آمده سکته ناقص بزنی. مالیات بر ارزش افزوده هم ظلم مضاعف دیگه به مردمه, همان مردمی که هر روز کالا رو گرانتر از دیروز می خرند باید 9 درصد مالیات ارزش افزوده هم به دولتی بپردازند که پیشاپیش به دلیل تورم در کشور صد در صد از درآمد مردم رو مالیات میگیره, شاید برخی بگن میزان تورم به جیب دولت نمی ره, این حرف درسته اما تورم نتیجه بی عرضگی مسئولان در اداره مملکته, و به نوعی کسی که 18 میلیون حقوق می گیره در واقع یعنی 36 میلیون حقوق واقعی اوست که در همان ابتدای گرفتن حقوق, 18 میلیون آن به خاطر بی عرضگی مسئولان کشوری به باد رفته. در این مملکت حتی یک درصد مالیات هم ظلمه

    پاسخ
  • شخصا اگر این قانون اجرایی شود،حاضر نیستم اینجا سرمایه گذاری کنم،اختلاف قیمت یک دارایی با چند ماه بعد به دلیل تورم است نه سود که اسمش را گذاشتید عایدی!با ایجاد تورم دستشان را در جیب مردم کرده اند و دارند مالیات پنهان می گیرند،مجدد از همین اختلاف قیمت ناشی از تورم،بنام عایدی سرمایه!مالیات دوباره اخذ می شود! نوبرید به مولا

    پاسخ
  • با احترام به نظر دوستان، به نظر من این قانون مناسب است. توی تمامی صحبت‌هایی که انجام شد یه مورد رو باید در نظر گرفت، اینکه خرید و فروش اگر در بازه های زمانی کوتاه انجام بشه، اونوقت مالیات بر عایدی سرمایه باید پرداخت بشه.
    هیچ شخص عادی‌ای ظرف مدت مثلا یکسال یا حتی 2 سال، نمیتونه 2 میلیارد پول جمع کنه که یهو بخواد ملک یک میلیاردیش رو کنه ملک 3 میلیاردی، اگر هم چنین باشه اون شخص دلال هست.
    دلالها و بنگاه ها عامل اصلی افزایش قیمت ملک و خودرو هستند که باید گوششون پیچونده بشه و برای ما آدم های عادی، در نهایت میتونه سودمند باشه.
    دلالها هستند که یه خودرو رو با خرید و فروش هفتگی، روزانه 2 3 میلیون گرون تر میکنند.
    بنگاه ها هستند که ملک ها رو به طرز عجیبی قیمت گذاری میکنند، یه خونه پایین شهر تهران با یه اتاق و یه دستشویی مشترک با حمام شده متری 20 میلیون

    البته این طرح باید زودتر اجرا میشد چرا که در حال حاضر دلالها سود خودشون رو بردند و تازه میبینم برخی از افراد عادی داخل ثبت نام قرعه کشی خودرو دنبال گرفتن سود هستند که سود کمی نسبت به انتظاری و خواب پول و عدم قطعیتی که باید داشته باشند، به دست میارند.

    پاسخ
  • توی سیستم مالیات بر درآمد هنوز نتونستین یه راه کار درست و مدون پیاده کنید..همنیجوری یرخی یه مبلغی رو از ملت میگیرید اگه از یکی خوشتون بیاد کمتر از یکی خوشتون نیاد بیشتر.
    حالا مالیات بر عایدی سرمایه چجوری میخوای محاسبه کنی..وقتی تورم پنجاه درصد به بالا داری..چجوری میحوای برای ۸۰ میلیون حساب کتاب کنی؟

    پاسخ
  • با سلام
    مثال تان در خصوص مالیات بر سهام اشتباه می باشد
    مالیات نقل و انتقال سهام نرخ مقطوع دارد و در تاریخ فروش بر اساس ارزش فروش اخذ می شود.حال چه سود کنیم چه زیان این مبلغ گرفته می شود

    پاسخ
  • چنگيز شیروانی
    21 اردیبهشت 1402 01:31

    ماليات برای کشوری است که خودش خونه و ماشین به مردم میده نه برای ایران که قیمت تمام جنس ها ۱۰۰ برابر شده و روزانه پول مردم داره بی ارزش میشه مجبورن ماشین بخرن مسکن بخرن تا حداقل کمتر پولشون بی ارزش بشه و توی مملکت ما چیزی به نام سود نداریم هر چیزی رو فروختی فردا باید ۱۰۰ میلیون تومان بزاری روش همون رو جایگزین کنی برای چی پولت بی ارزش بشه ماليات هم بدی واقعا ی بار هم میخواستن ی کاری انجام بدن به نفع مردم باشه از خدا بترسین

    پاسخ
  • سلام اگر قانون تصویبی ماهم عین این بود که منفعت مردم هم مثل کشور دیگه رعایت میشد خوب بود این کلا این برادولت خوبه مثلاً من ازکارافتادگی دارم تحت پوشش بهزیستی 20ساله عضو و همچنان منتظر مستمری

    پاسخ
  • سلام اگر قانون تصویبی ماهم عین این بود که منفعت مردم هم مثل کشورایه دیگه رعایت بشع خوب بود این کلا بنفع خودشونه مثلاً من ازکارافتادگی دارم تحت پوشش بهزیستی 20ساله عضو و همچنان منتظر مستمری

    پاسخ
  • سلام اگرکل قانون تصویبی ماهم عین این بود که منفعت مردم هم مثل کشورایه دیگه رعایت بشع خوب بود این کلا بنفع خودشونه مثلاً من ازکارافتادگی دارم تحت پوشش بهزیستی 20ساله عضو و همچنان منتظر مستمری

    پاسخ
  • اگه مثلا دوتا خونه یا دوتا ماشین به نام شخصی باشه که یکیشو خودش استفاده میکنه و یکی دیگشو فرزندش داره استفاده میکنه چی؟ باید مالیات خانه یا ماشین دومی را پرداخت کنه؟ خب اعتماد نداشته که به این زودی به نام فرزند کنه ولی فرزندش داره استفاده میکنه‌. تکلیف چیه؟

    پاسخ
  • خیلی خوب من ملکم را به قیمت امروز فروختم و میخواهم ملک بهتری بخرم چرا باید برای جا به جایی پول یا مفت بدم چرا که سه سال پیش همون ملک را نصف امروز خریدم

    پاسخ
  • به نظرم کار از این که هست خرابتر میشه چون مافیا همیشه راه فرار داره اونی که راه فرار نداره مستمندان وکم دستان هستند

    پاسخ
  • مثلا اگر خانه ای خریدیم و روی آن خانه تغییراتی انجام دادیم با مخارج انجام شده چطور می‌شود ثابت کرد که افزایش قیمت ناشی از بازسازی ملک بوده است؟

    پاسخ
  • سلیمان بخت نیکو
    16 بهمن 1401 12:40

    دولت ها در کنترل نرخ ارز ناتوان هستند باافزایش نرخ ارز همه چیز گران میشه سپس دولت سراغ مالیات میاد سپس کشور دچار رکود تورمی میشه. ودولتهای خارجی با بالا بردن نرخ ارز بزرگترین ضربه را برملت خواهند زد.

    پاسخ
  • الان سوال اینجاست که اجرای چنین قوانینی آیا منطقی و عقلانی هست در شرایط متلاطم اقتصادی یا خیر
    مثال
    من سال 1396 خانه ای را به مبلغ 330 میلیون تومان که معادل 100هزار دلار آن روز بود خریداری کرده ام
    الان اگر آن را بفروشم مبلغی در حدود 4 میلیارد تومان به فروش می رود که معادل 90هزار دلار امروز است.
    حال سوال اینجاست که دولت قرار است برای ملکی که بنده در آن به نوعی کاهش سرمایه داشته ام مبلغی معادل 20 درصد افزایش قیمت که حدود 750 میلیون تومان (16هزار دلار) دیگر نیز از سرمایه من بگیرد و به خزانه واریز کند؟؟؟
    آیا این کلاه برای سر ما زیادی گشاد نیست؟؟
    حالا

    پاسخ
  • طرف شب خوابیده فردا ماشینش شده چندمیلیارد! حالاتو تعویض قطعاتش یا سرویسش مونده‌‌‌.‌…
    حالامالیات چی روبده؟!!!
    مالیات برعایدی برا کشوریه که تورمش ثابته وقیمتایه شبه جابجانمیشن…وافزایش قیمتها واقعا بخاطرافزایش عایدی با تورم ثابت هست نه اینکه غیرارادی!!!!
    دولت قیمتا رومیبره بالا…پراید روبکنه یه میلیارد بعد ازش مالیات بگیره!!! بعدچی عایدصاحبش شده؟! یاآشغالترین خونه چندمیلیارد!!
    اقتصادمسخره بدون رو پیکر!
    الکی خودشونم بااروپامقایسع میکنن

    پاسخ
  • ناصر حمیدی
    6 بهمن 1401 09:27

    دولتهای ضعیف و ناکارامد برای جبران کسری بودجه خود اقدام به چاپ پول (بدون پشتوانه) میکنند که این باعث ایجاد تورم در کشور میشود. این یعنی دارایی های ریالی مردم رو بی ارزش میکنند و به میزان تورم از ارزش دارایی های ریالی مردم کم میکنند .
    در این طرح دولتهای ضعیف قصد دارند علاوه بر برداشت ریالی غیر مستقیم از جیب مردم (همان تورم ناشی از چاپ پول بدون پشتوانه) از سرمایه های غیر نقدی مردم که مردم برای فرار از بی ارزش شدن دارایی ها به دلیل تورم به انها پناه بیاورند نیز برداشت کند.
    حالا بهانه مبارزه با سوداگری و دلالی ست . در حالی که در جایی که تورم ناشی از چاپ پول وجود نداشته باشد درامد های دلالی مبالغ بالایی نخواهند بود و اتفاقا مالیات برای افزایش امکانات و رفاه عمومی جامعه( که در جامعه ی ما تقریبا وجود ندارد و همه چیز بصورت آزاد است) بسیار هم مفید است اما نه برای جبران کسری های بودجه.

    پاسخ
  • ناصر حمیدی
    6 بهمن 1401 09:22

    دولتهای ضعیف و ناکارامد برای جبران کسری بودجه خود اقدام به چاپ پول (بدون پشتوانه) میکنند که این باعث ایجاد تورم در کشور میشود. این یعنی دارایی های ریالی مردم رو بی ارزش میکنند و به میزان تورم از ارزش دارایی های ریالی مردم کم میکنند .
    در این طرح دولتهای ضعیف قصد دارند علاوه بر برداشت ریالی غیر مستقیم از جیب مردم (همان تورم ناشی از چاپ پول بدون پشتوانه) از سرمایه های غیر نقدی مردم که مردم برای فرار از بی ارزش شدن دارایی ها به دلیل تورم به انها پناه بیاورند نیز برداشت کند.
    حالا بهانه مبارزه با سوداگری و دلالی ست . در حالی که در جایی که تورم ناشی از چاپ پول وجود نداشته باشد درامد های دلالی مبالغ بالایی نخواهند بود و اتفاقا مالیات برای افزایش امکانات و رفاه عمومی جامعه بسیار هم مفید است نه برای جبران کسری های بودجه.

    پاسخ
  • این قانون برای کشور ما مناسب نیست،چراکه در اصل خود دولتها در کشور ما به دلایل متعدد باعث ایجاد تورم می شوند،وخودبه خود با کاهش ارزش پول ملی افزایش قیمت اسمی (نه ذاتی)داریی مردم رقم می خورد،ودراصل از تورم، دولت می خواهد مالیات بگیرد که در صورت اجرا باعث فقیر تر شدن مردم و تبعات اجتماعی و اقتصادی فراوان می گردد

    پاسخ
  • اس اس
    28 دی 1401 02:53

    ۱،قوانین باید در کشور ما بر مبنای اسلام باشد در زمان پیامبر و امامان هیچکدام از این قوانین نداشته اند
    ۲، این قوانین را کشور های اجنبی مثل آمریکا وضع شده است و با قوانین اسلامی مغایرت دارد چون دشمن ما هستند و ما نباید از آنها پیروی کنیم

    پاسخ
  • ۱،قوانین باید در کشور ما بر مبنای اسلام باشد در زمان پیامبر و امامان هیچکدام از این قوانین نداشته اند
    ۲، این قوانین را کشور های اجنبی مثل آمریکا وضع شده است و با قوانین اسلامی مغایرت دارد چون دشمن ما هستند و ما نباید از آنها پیروی کنیم
    ۳،

    پاسخ
  • بزرگترین مالیات‌دهندگان دنیا ما ایرانی‌ها هستیم! با تورم، مالیات پنهان و ظالمانه؛ ضمناً هدف از گرفتن مالیات، اداره کشور و عدالت بیشتر است نه آن چیزی که الآن شاهدیم…

    پاسخ
  • این قانون برای کشوری مناسبه که تورم در اون ثابت ،و پولش لحظه ب لحظه بی ارزش تر نشه قابل اجراست ،نه برای وضعیت فعلی که هزینه خرید یک فوم تو یک شب از 140هزار تومان میشه600هزار تومان

    پاسخ
    • فریبا
      25 دی 1401 19:22

      این قانون تو ایران باعث تورم بیشتر میشه، واینکه حتی به دارایی بیشتر از 12سال هم تعلق میگیره ربطی به سفته بازی پیدا نمیکنه

      پاسخ
    • 👍👏👏

      پاسخ
    • سیستم بایدشفاف باشه تادلالهای واقعی روشناسایی کنه وگرنه تهش دلال هامالیات روهم ازخریدارمیگیرن

      پاسخ
  • در هیچ یک از کشورهایی که در جدول فوق برای اجرای این قانون ذکر شده ، تورم با نرخ 40 درصد تجربه نشده است و آنچه را که مأخذ مالیات قرار می دهند ارزشی است که واقعا به آن مال در طی زمان تعلق گرفته و سودی را عائد مالک آن کرده است نه آنکه افزایش ارقام قیمت ، صرفا یا عمدتا ناشی از کاهش ارزش پول ملی بوده باشد و بدون آنکه سودی عائد مالک شده باشد، یا در خوش بینانه ترین حالت، تنها بخش کوچکی از افزایش قیمت سود و مابقی ناشی از تورم باشد ، او را مکلف به پرداخت مالیات بر مقدار تورم کنند. در این صورت او باید بر چیزی که در واقع عائد او نشده است یا تنها بخش کوچکی از آن عائد او شده است مالیات بدهد. این عادلانه نیست که دولت بر تورمی که به واسطه سیاستهای خود موجب شده است مردم را تنبیه کند. !!!!!!
    در شرایط تورمی ایران، اجرای این قانون یک ظلم آشکار است که انتظار می رود نمایندگان مردم از آن ممانعت کنند.

    پاسخ
  • علی سلطانی فر
    16 دی 1401 09:39

    به نظر بنده، قانون مالیات بر عایدی سرمایه، چه در حوضه مسکن و چه در حوضه های مختلف دیگه، درسته صاحبان ملک و سرمایه بهشون فشار میاد و مجبور به توفقف معاملاتشون میشه اما، بازار ساکن میشه و روند صعودی قیمت‌ها متوقف خواهد شد. در این شرایط که اگر درست اجرا بشه تورم در این بازارها کم میشه و در نتیجه استرس از فردا چی میشه و سال آینده چی میشه، از رو ذهن مردم برداشته میشه.

    پاسخ
  • ناشناس
    15 دی 1401 10:52

    تا اینجای کار وانچه شنیدیم این طرح حماقتی بیش نیست
    اخه تو دانمارک مگه تورم ۵۰ درصده ؟
    این پولی که شما بهش میگیدسود
    سودنیست
    بلکه تورم ایجاد شده است

    مالیات وبایداز سودگرفت نه از گپ تورم

    و نکته اخر
    همه میرن سمت دلار که هیچ ردگیری ازش نمیشه
    و رشد دلار و افزایش. ‌قیمت

    پاسخ
  • یکی 5تاملک داره جمعش 5میلیاردنمیشه،اونوقت یکی یه دونه ملک داره 100میلیارده ،بااین قانون به اولی مالیات تعلق میگیره ،دومی معافه ،بازم به نفع پولداراست وبااین وضع قطعا جامعه به سمت تجملگرایی سوق پیدامیکنه

    پاسخ
  • وقتی تورم ماهیانه مملکت ۴۰ درصده آنچه بر افزایش قیمت مسکن می بینیم عایدی نیست بلکه افزایش قیمت شامل تورم که خیلی وقتها از تورم عقب میافته.
    آقایون اول برن تورم مثل کشورهای توسعه یافته برسونن به نیم درصد در سال بعد بیان این قانون تصویب کنن.
    هیچی با هم نمیخونه….

    پاسخ
  • به زبان ساده یعنی دولت از تورم ماهی میگیره شما مال و دارایی ات بخاطر تورم از لحاظ عددی بزرگ میشه و مالیاتش باید بدی اما از لحاظ ارزشی و برابری همونه !

    پاسخ
  • الان فروشنده شرکت کوکا میاد در مغازه مالیات دستگاه پوزشو میکشه و منم از مشتری میگیرم… این قانون وضع بشه ی 50درصد دیگ همه چی میره بالا.. فقط ب ضرر مردم

    پاسخ
  • در کشوری که هر ساله تورم بالای صددرصد داریم چنین کاری محاله

    پاسخ
  • در ایران افزایش قیمت مسکن بخاطر تورم و نرخ دلار هستش نه افزایش قیمت مثلا اگر نرخ ارز تغییر نکنه اکثرا نرخها ثابتند واین افزایش واقعی نیست فقط حفظ سرمایه است و این طرح باعث گرانی بیش از حد مسکن خواهد شد چون از فروشنده میگیرن فروشنده هم میزاره رو قیمت مسکنش

    پاسخ
  • به تو چه
    5 دی 1401 14:12

    خدا لعنت کنه حکومت رو که جز زدن جیب مردم کاری دیگه ای نداره من تا الان از این حکومت دفاع میکردم از لحظه ای که این قانون مزخرف تصویب بشه دشمن این حاکمیت دزد میشم

    پاسخ
  • احنستم
    5 دی 1401 12:51

    مالیات بر اموال بیت اقای خامنه ای چی کی اونو میخان از حلقوم مبارک بگیرن؟

    پاسخ
  • شهروند
    5 دی 1401 01:54

    آخه سودی رو ملک یا مسکن نکردن اگرقیمتی بالا رفته دلیل سود کردن نیست لااقل درمورد مملکت خودمون دارم میگم …این تورم و بی ارزش شدن ریاله که ملک بالامیره نه سود کردن تورم و بی ارزش شدن پول روهم آیا درنظر میگیرن برای مالیات

    پاسخ
  • شهروند
    4 دی 1401 13:49

    آخه سودی رو ملک یا مسکن نکردن اگرقیمتی بالا رفته دلیل سود کردن نیست لااقل درمورد مملکت خودمون دارم میگم …این تورم و بی ارزش شدن ریاله که ملک بالامیره نه سود کردن اورم و بی ارزش شدن پول روهم آیا درنظر میگیرن برای مالیات

    پاسخ
  • اشکال نداره بگیرید ! اما سوال اینجاست که این نبوغ و تیز بینی فقط در جهت اخذ عوارض و مالیات از مردم شکوفاست یعنی دست گرفتن از مردم نه “دست گرفتن مردم”” هست اما در جهت رفاه ( بیمارستان. جاده.خدمات شهری. تفریحی …..) وجود ندارد

    پاسخ
  • ریحانه ابراهیم حبیبی
    25 خرداد 1401 10:29

    با سلام و تشکر از مطلب خوبتون
    به نرخ واقعی تورم و نرخ مبادله کالا و ….و اشاره‌ای نشده….. مقایسه ایران با کشورهایی با ساختار اقتصادی ومالی متفاوت و نسبت هزینه و درآمد غیرمشابه، منطقی نیست و منجر به برنامه‌ریزی جامع و پایدار نمی‌شه.

    پاسخ
  • مطمئنا دلالان محترم میزان مالیات رو هم به قیمت فروش اضافه کرده و از خریدار مطالبه میکنن و اینم خودش باعث افزایش قیمت خواهد شد و نهایتا اونی که سرش کلاه میره مصرف کننده اس

    پاسخ
    • دزدی دیگر از دولت برای سوریه و لبنان مالیات بر عایدی سرمایه است که نه تنها نفعی برای مردم عادی جامعه ندارد بلکه هزینه های زندگی را بالا میبرد
      اگر شما کارگر و کارمند باشی و به خاطر شرایط بد اقتصادی شغل دوم و یا حتی دستفروشی کنی باید به دولت پول مفت بدهی همچنین دلال ها این مالیات را به قیمت ها اضافه میکنند و از خریدار خواهند گرفت
      باز یک مشت دزد بیسواد برای جیب مردم نقشه کشیده اند بورس به اندازه کافی به مردم ضرر زده دیگه مردم از بورس فرار خواهند کرد
      بهترین راه برای ندادن پول مفت به دولت معامله پایا پای و یا معامله صوری با قیمت های پایین است

      پاسخ
    • این نگاه کاملا اشتباه است چون هرچقدر شما به قیمت مالت اضافه کنی باید نسبت به همون مبلغ هم مالیات بدی

      پاسخ
    • نه دیگه مشتری مجبور نیست از دلال بخره می ره از تولید کننده می خره که هیچ مالیاتی پرداخت نمی کنه (مسکن و خودرو ) دست دلال قطع می شه

      پاسخ
    • این یعنی اینکه هرچه تورم بیشتر درآمد دولت بیشتر …ما سود که نمی‌کنیم این تورم هست نه سود

      پاسخ
    • سیستم بایدشفاف باشه تادلالهای واقعی روشناسایی کنه وگرنه تهش دلال هامالیات روهم ازخریدارمیگیرن

      پاسخ
  • من مخالف مالیات بر عایدی سهام و موافق مالیات بر عایدی سرمایه بر زمین و ملک و طلا و ارز هستم . چون سهام و بورس به تولید بیشتر کمک میکنن تا ملک و زمین و طلا و ارز

    هر چند سرمایه داران کلان و باند های مافیایی و افرادشون در مجلس و دولت همیشه مانع این قانون شدن

    پاسخ
    • این یعنی اینکه هرچه تورم بیشتر درآمد دولت بیشتر …ما سود که نمی‌کنیم این تورم هست نه سود

      پاسخ
  • فرضا یکی خونه خریده 100میلیون حالا شده 120 میلیون
    و میخواد 5میلیون بزاره روی پولش و یک خونه 125میلیونی بخره
    قدم اول دولت میاد 5میلیون مالیات میگیره قدم دوم طرف 5میلیون خودش را میزاره دوباره میشه همون 120 میلیون
    بعد یکی دوماه طول میکشه خونه خودش گرون تر شده و نمیتونه همونم بخره
    اعداد مثال بودند در بازه واقعی همین میشه
    فرضا یکی خونه خریده 1میلیارد حالا شده 3میلیارد. مالیات عادی میشه 500میلیون
    و اگر بخواد خونش را بفروشه 500میلیون بزاره روش یه خونه بهتر بخره طبق همین فرمول دوباره پولش میشه 3میلیارد و خونه خودش را هم دیگه نمیتون بخره
    موضوع را خیلی ساده گرفتند به نظر بنده این جریان باعث میشه بازار مسکن به رکود 100 درصدی بره و دیگه کسی به فکر فروش خونش نمیافته

    پاسخ
    • مدیر سایت
      15 تیر 1399 22:49

      سلام دوست عزیز
      مالیات بر عایدی مسکن در صورتی اعمال میشه که فاصله بین خرید و فروش ملک کم باشه و ملک مورد استفاده فرد نباشه. در واقع افرادی که خانه مورد استفاده خودشون رو بعد از چندین سال میفروشن تا خانه بزرگتری بخرن، شامل پرداخت مالیات عایدی مسکن نمیشن.
      البته جزئیات قانون هنوز به تصویب نرسیده

      پاسخ
      • سیدمصطفی حسینیان نسب
        8 آذر 1399 13:00

        احسنتم

        پاسخ
        • rdasadqysadqy6@gmail.com
          1 دی 1401 06:42

          ترسم نرسی به کعبه ای اعرابی زین ره که تو میروی به ترکستان است

          پاسخ
        • آخه بیشتر افزایش قیمتها ناشی از تـورم هست نه سود،، پس چگونه تورم را از سود جدا میکنند؟

          پاسخ
      • همیشه راه های فرار برای دلال ها وجود داره مثلاً میتونن قیمت معامله رو‌ در مبایعه نامه بدون سود بنویسند و در موقع انتقال سند الباقی (سود) رو دریافت کنند.

        پاسخ
      • مالیات عایدی برای کشوری هست که تورم زیر ۵ درصد داره ونه در کشوری که ارزش پولش توسط دولت با خلق نقدینگی هر ۶ ماه نصف می شود. ارزش ذاتی هیچ ملکی با گذشت زمان زیاد نمی شود بلکه با کاهش ارزش ریال آن ملک ظاهرا گران شده.دولت بدجور به جان مردم افتاده از یک طرف با چاپ پول تورم ساختگی ایجاد می کند و از طرف دیگر از تورمی که خودش ساخته مالیات می گیرد.

        پاسخ
      • این قانون برای کشورهایی مناسب است که تورم در ان کشورها نزدیک به صفر ویا منفی است و ثبات اقتصادی در ان کشورها حاکم

        نه برای ایران که بطور عادی سالانه و حداقل ۳۰ درصد کاهش ارزش پول ملی کاهش یافته و اگر امروز شما کالایی میخرید و سال بعد ارزش ریالی ان حداقل ۳۰ درصد افزایش یافته، این افزایش قیمت ناشی از سود نبوده است که بابت ان باید مالیات پرداخت کنید.

        امیدوارم این طرح که باعث فقیر تر شدن جامعه و فرار سرمایه و … خواهد شد هیچگاه در ایران تصویب نشود.

        پاسخ
        • محمد مهدی
          20 بهمن 1401 11:39

          مردم باید اصلی‌ترین حامی مالیات بر عایدی سرمایه باشند. اگر مردم می‌خواهند دلالی از بین برود باید تا آخر ازین طرح حمایت کنند و البته ثروتمندان اگر بگذارند

          پاسخ
      • فریبا
        25 دی 1401 19:27

        این قانون شامل ملکی که قبل از تصویب خریدیم هم میشه؟

        پاسخ
      • دزدی جدید واقعن خسته شدیم ،تورم کنترل کنید بعد این قانون بزارید ببینید اصلا مالیات به چیزی تعلق میگیرد اگه تورم نباشه

        پاسخ
      • شخصا اگر این قانون اجرایی شود،حاضر نیستم اینجا سرمایه گذاری کنم،اختلاف قیمت یک دارایی با چند ماه بعد به دلیل تورم است نه سود که اسمش را گذاشتید عایدی!با ایجاد تورم دستشان را در جیب مردم کرده اند و دارند مالیات پنهان می گیرند،مجدد از همین اختلاف قیمت ناشی از تورم،بنام عایدی سرمایه!مالیات دوباره اخذ می شود! نوبرید به مولا

        پاسخ
      • تا ۵ سال که این مالیات بر تورم به صورت نزولی ادامه دارد و بعد از ۵ سال ، باید ۵ درصد پرداخت کنید ! صرف نظر از آن تا زمانیکه شما ملکی را بفروشی و مجددا ” بابت خرید همان ملک در همان مقطع زمانی ماء التفاوت پرداخت کنی !!! یعنی مالیات بر تورم داده ای ….

        پاسخ
      • عزیز ، توجه کنین تورم یکسال با تورم پنج سال رو مقایسه کنین ؟ طرف همان میزان پولی رو که باید بخاطر گذشت یکسال بده بعد از 5 سال هم بخاطر تورم بالاتر بهمون میزان روباید پرداخت کنه مثال : یه خونه سال 1398 بوده هفتصد میلیون سال قبل بوده دو میلیارد و الان شده سه میلیارد خب فاصله هفتصد میلیون تا سه میلیارد چقدره ؟ این فرد باید نزدیک ششصد میلیون مالیات بده فردی که سال قبل خونه خریده هم بخاطر تفاوت یک میلیاردی باید شصت درصد یا همون ششصد میلیون رو پرداخت کنه ….و وجه نقد مردم داخل بانک لحظه به لحظه آب نشه

        پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up